maanantai 9. marraskuuta 2015

Mietitkö hampaiden valkaisua?

Hampaiden valkaisu on nostattanut suuresti suosiotaan viime vuosina. On kuitenkin vielä paljon ihmisiä, joita kyseinen toimenpide jollain tavalla arveluttaa.
Tässä teille pieni tietopaketti koskien valkaisua  :)

Tehokkaita  hampaiden valkaisuaineita saavat käyttää ainoastaan hammashoidon henkilökunta, jotka ovat koulutettu tekemään hampaiden valkaisuja. Meillä Putiikilla tehdään laservalkaisuja ja mulla on hammashoitajana kolmen vuoden kokemus erilaisista valkaisuista.
Laservalkaisu eroaa muista vaalennuksista siten, että valkaisugeeli on kehitetty reagoimaan laservalon aallonpituuksien kanssa. Vaalennus tapahtuu nopeammin ja rasittaa hammasluuta vähemmän. 

Turvallisuus

 Tänä päivänä hampaiden valkaisut ovat turvallisia, koska tehokkaita valkaisuja saavat tehdä vain siihen koulutetut hammashoidon ammattilaiset. Valkaisuaineet ovat kehitetty ja testattu niin, etteivät ne vaurioita kiillettä tai vahingoita muita kudoksia.Yleisimmin valkaisuaineena käytetään vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Valkaisu ei muuta hammasluun rakennetta vaan vaikuttaa värjäytymiä kuljettaviin molekyyleihin hajottaen ne. Minun käytössä olevat vaalennusgeelit ovat vetyperoksidia ja niiden pH-arvo on neutraali, joka tarkoittaa sitä ettei käsittely aiheuta suuhun happamuutta. 
On kuitenkin hyvä tiedostaa, että valkaisua ei tule tehdä silloin kun suussa on tulehdusta, hampaissa reikiä tai kiilteen pinnalle kerääntyy reilusti hammaskiveä. Tämän takia on tärkeää, että ennen valkaisuun tuloa käy hammaslääkärin tarkistuksessa jos edellisestä tarkistuksesta on yli vuosi aikaa :)

Miten valkaisu tapahtuu ja sattuuko se?

Kun tulet valkaisuun, niin ensin tarkistetaan suun ja hampaiden tilanne ja katsotaan hampaiden lähtötilanne. Huulet siirretään ikenien ja hampaiden tieltä pois suunlevittimen avulla ja ikenet suojataan suojageelillä. Hammaskiilteen pinnalle levitetään valkaisugeeliä, joka läpäisee kiilteen vaalentaen myös hammasluun sisältä. Laservalkaisussa yleisesti valotetaan 3 x 10 minuuttia ja valotusten välissä valkaisugeeli vaihdetaan aina uuteen. 

Ammattilaisen tekemällä valkaisulla hampaat tulee yhdellä kerralla vaaleiksi ja yleensä hammasluu vaalenee 5-10 astetta riippuen asiakkaan omasta hammasluusta. Valkaisun aikana tai toimenpiteen jälkeen saattaa esiintyä vihlontaa, joka johtuu terveen hampaan reagoinnista laservaloon ja valkaisugeeliin. Toisilla vihlontaa esiintyy enemmän ja toisilla sitä ei välttämättä tule ollenkaan. Usein vihlonta kestää valkaisupäivän ajan ja seuraavaan päivään mennessä se on jo loppunut. Jos pelkäät vihlontaa niin kannattaa varautua valkaisuun särkylääkkeellä.   

 

Valkaisun jälkeen

Toimenpiteen jälkeen tulisi välttää värjäävien aineiden käyttöä kahden vuorokauden ajan. Värjäävämpiä aineita ovat mm. kahvi, tee, kolajuomat, punaviini, punajuuri, tupakka, tomaattikastike, paprika, currykastike ja värilliset suuvedet. 

Valkaisutulos pysyy hyvänä vähintään vuoden mutta kannattaa muistaa, että tuloksen pysyvyyteen vaikuttaa aina oma suuhygienia ja värjäävien aineiden käyttö! Tehokkaita valkaisuja voi tehdä hammasluun kunnosta riippuen noin kerran vuodessa.


Vastailen mielelläni kysymyksiin.
Lämpimästi tervetuloa valkaisuun! :)

Iloista viikkoa, 

Kaisu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti